Skip to main content

Home/ Groups/ Tankebanken
sylvester roepstorff

Charles Ferguson's 'Predator Nation: Corporate Criminals, Political Corruption, and the... - 0 views

  •  
    Bogforslag: Charles Fergusons: Predator Nation: Corporate Criminals, Political Corruption, and the Hijacking of America. 
sylvester roepstorff

Prisen for ulighed er enorm - Politiken.dk - 0 views

  •  
    Mogens Lykketofts kronik om ulighed med udgangspunkt i Joseph Stiglitz' bøger Freefall og hans seneste: The Price of Inequality. 
rune66

Voices from Solitary: A Sentence Worse Than Death - 1 views

  •  
    "Billy Blake"
  •  
    Bare en rystende beretning, fra en person, som må have en utrolig indre styrke.
rune66

Om os | OrganicToday.dk - Klima, natur og miljø - 0 views

  •  
    OrganicToday.dk er Danmarks grønne nyhedssite med nyheder, baggrund og debat om klima, natur, miljø og grøn omstilling.
rune66

(2) Omstilling Nu - 0 views

  •  
    Netværket Omstilling Nu består af engagerede unge med forskellige faglige baggrunde og kvalifikationer, der d. 23. februar 2013 var samlet til et seminar for at udvikle en fælles vision om bæredygtig omstilling.
sylvester roepstorff

21 SØNDAG - 0 views

  •  
    Indslag på DR om et selvorganiseret folkeforsknings-arbejdsværksted - open source. (fra o. '30.00-38.00). 
rune66

Brain Tricks - This Is How Your Brain Works - YouTube - 1 views

  •  
    Vi hedder vel ikke Tankebanken for ingenting ... Hvilken tankegang bruger vi så egentlig mest?
rune66

En insiders erkendelser om finanskrisen - Politiken.dk - 1 views

  •  
    Det må være et "must read" givet vores nuværende fokus.
rune66

CO2-udslip per indb. - Globalis.dk - 2 views

  •  
    Bare sådan lidt trivia.
  •  
    Sverige er langt under os.
  •  
    Det må være pga. atomkraften
rune66

Kvalitetsdeklaration: Miljøøkonomisk regnskab for Danmark (NAMEA) - Danmarks ... - 1 views

  •  
    Miljøøkonomisk regnskab for Danmark (NAMEA)
  •  
    Ifølge Frede Vestergaqard i WA d. 14. december 2012 skulle dette regnskab vise, at medregner vi dansk import og eksport, så ville vores CO2-udledning være 10% højere end, hvis vi regnede med CO2 udspyet på dansk jord. Det lyder for mig af overraskende lidt.
sylvester roepstorff

De Økonomiske Råd - Vi er bæredygtige - 1 views

  • men vi skal være opmærksomme på, at vi løber tør for dem på et tidspunkt.
  • Derfor medregnes udtømningen af ressourcen som et negativt bidrag til den ægte opsparing, mens produktionen indgår positivt i BNP. Forbruget af reserverne i Nordsøen har reduceret opsparingen med knap to pct. af BNP om året.
  • Alt i alt har den ægte opsparing med de anvendte beregningsforudsætninger udgjort omkring 7½ pct. af BNP i gennemsnit om året siden 1990. De nuværende generationer har dermed netto lagt værdier svarende til 7½ pct. af produktionen til side til de fremtidige generationer.
    • sylvester roepstorff
       
      Dvs. at den samlede opsparing har været 13,5 %, hvoraf altså 6% har været "uægte", dvs. skadelig. 
  •  
    Indlæg i Information af De Økonomiske Råd, 20.4.2012.
  •  
    Det er da positivt, at de i det mindste forsøger, men jeg må indrømme, at jeg dybt skeptisk overfor enhver beregning, der viser at vores nettoopsparing skulle være positivt. Af flere grunde: * Olie og andre ressourcer kommer ikke igen, når de er brugt. Dvs. vi kan uddanne os selv nok så meget (en faktor, som de medregner som positiv opsparing), det vil aldrig kunne erstatte ikke eksisterende resourcer i fremtiden. For mig se er det en temmelig fatal fejl i deres model. * Hvad vil det sige, at produktionen indgår positivt? Enhver ting, som man har produceret, vil jo forsvinde over tid, og er til sammenligning med naturresourcer dermed noget, som på et tidspunkt vil kræve ny produktion (og ressourcer) og opretholde/genfremstille.
  •  
    Helt enig. En typisk økonomisk måde at tænke på. Vi mangler et indeks der måler graden af menneskelige behov - med en nedre og øvre grænse. Det må være rygraden i diskussionen om bæredygtighed. Hvis man kan lave målinger på menneskers lykke, må man også kunne lave et indeks over menneskets behov.
sylvester roepstorff

De Økonomiske Råd - Er udviklingen bæredygtig? - 0 views

  • Imidlertid viser vore beregninger, at forventede omkostninger i den nævnte størrelsesorden, er mindre end den beregnede gavnlige virkning af opsparingen i andre aktiver, vi som samfund foretager. Befolkningen har således fået bedre og ikke ringere vilkår for at få opfyldt deres behov i den betragtede periode.
    • sylvester roepstorff
       
      Et eksempel på det paradoks jeg talte om i kommentaren til artiklen i Politken om nedsættelsen af en ny kommission. For at være bæredygtig må vi finde ud af hvad bæredygtighed er - på trods af at den tid vi bruger på at finde ud af det måske ikke er bæredygtigt. 
rune66

Tænketank lancerer krisekommission - Politiken.dk - 2 views

  •  
    Dette kalder på en reaktion fra vores side. Det virker simpelthen dybt inkompetent. For det første: Hvordan skulle de selv samme økonomer, der ikke kunne forudse krisen, være kompetente til at foreslå løsninger, og for det andet, så kender vi jo udmærket årsagerne, og for det tredje, de ignorerer jo stadigvæk de grundlæggende resourceproblemer. Jeg mener vi skal skrive et brev til Kraka og påpege dette.
  • ...2 more comments...
  •  
    God pointe - og ja, lad os det. Der er to men'er: for det første: ved vi om de (Torben M. Andersen og Peter Birch Sørensen) ikke rent faktisk sagde noget da den uansvarlige økonomiske politisk blev vedtaget, og for det andet: kommissionen har til formål at finde veje ud af den nuværende situation (new standards!) og dem kender vi ret beset ikke endnu. På trods af at vi (og mange med os) mener at vi er desperat tæt på et egentlig uafvendeligt sammenbrud eller noget der ligner er det stadig diskutabelt hvordan vi skal komme ud af denne situation. Det er i sig selv et paradox (at skulle handle nu overfor at finde en fælles løsning). - Vil du ikke skrive et udkast?
  •  
    Du har ret i det hele, men ja, jeg vil skrive et udkast. Er igen blevet forvirret, hvilket jeg gør, hver gang jeg forsøger at forklare "tingenes rette sammenhæng" for Eva.
  •  
    Her er et udkast til et læserbrev - til starten af et læserbrev: Blandt de blinde er den enøjede konge, siger man. Findes der mon et ordsprog der taler om at blandt de enøjede er den blinde konge stadig konge. Det er vel det ordsprog man skal bruge for at beskrive økonomernes rolle i finanskrisen. I takt med at de har fået mere magt (over politikken), har deres modeller vist sig at kunne mindre. Modellernes opgave har været at skabe en god økonomi og undgå kriser, men de har gjort det modsatte. Den private økonomi har aldrig været i et mere ubalanceret forhold til nationernes. Nationaløkonomien i dag ville kunne spekuleres i graven af private kapialkoncentrationer. Det har medført at den økonomiske videnskab er blevet stadig mere vigtig i politikken. Det som økonomerne har haft både løn, ansættelse og tillid til at gøre, har de ikke gjort. I stedet for at undgå krise, skabte de en kortlivet økonomisk gevinst med stor krise som resultat. Og det var ikke dem, der gjorde det, men de politikere som vi alle sammen har stemt på. Og vi har slubret økonomernes visdomsord i os, så vi i dag har kraftige tømmermænd. Der behøves ikke kun nye modeller fra økonomerne, men også nye videnskabelige metoder fra ikke-økonomer. Det må være den umiddelbare lære af krisen. Men nu lancerer Kraka en kommission der skal kulegrave krisen og sætter to blinde konger til at lede den. Vi har brug for økonomer og ikke alle økonomer har været lige blinde, men det virker unægteligt historie- og perspektivløst at sætte to økonomer til at undersøge fejl i egne rækker. Som når politiet skal undersøge sig selv. For det første: Hvordan skulle de selv samme økonomer, der ikke kunne forudse krisen, være kompetente til at foreslå løsninger, og for det andet, så kender vi jo udmærket årsagerne, og for det tredje, de ignorerer jo stadigvæk de grundlæggende resourceproblemer.
  •  
    Det er udmærket, men jeg synes vi skal skrive direkte til dem, i hvert fald først. Jeg tror det potentielt kan give meget mere indflydelse.
rune66

Who's Afraid Of The Big, Bad QE? M2 Growth, Inflation And P/E Ratios - Seeking Alpha - 1 views

  •  
    Interessant og relativt dybdeborende artikel om sammenhængen mellem øget pengemængde (M1 og M2) og inflation. De sidste 10 år synes denne sammenhæng ikke at have været der, men ifølge forfatteren vil det ske før eller siden.
rune66

Hvad ved økonomer egentlig om økonomi? | information.dk - 0 views

  • »Mit helt grundlæggende videnskabsteoretiske udgangspunkt er, at ’samfundsøkonomi’ ikke er en prædikativ videnskab. ’Samfundsøkonomi’ er som videnskab en metode eller flere metoder til at forsøge at forstå den hidtidige økonomiske udvikling – her minder ’økonomi’ på mange måder om ’historie’. Ligesom ’historien’ ikke gentager sig, så gentager ’økonomien’ sig heller ikke.«
  •  
    Ja det er i sandhed et godt spørgsmål. Har selv været ret skeptisk overfor det videnskabelige element af økonomi. Helt enig i JJ's udsagn, om at økonomi minder om historie.
« First ‹ Previous 361 - 380 Next ›
Showing 20 items per page