Skip to main content

Home/ Harppaus/ Contents contributed and discussions participated by A Rongas

Contents contributed and discussions participated by A Rongas

Tero Toivanen

Diigon käyttö sosiaalisena mediana - 18 views

harppaus_aika sosiaalinen media oppiminen harppaus web2.0 sosiaalinenmedia
started by Tero Toivanen on 15 Oct 09 no follow-up yet
  • A Rongas
     
    Hei, piloteissa on aina tämä riski. Diigossa on sellaisia ominaisuuksia, joita muissa ei ole, mutta vaatisi kiinteän ja hyvän rakennesuunnittelun, sekä selkeästi vetäjän. Opintopiirimäisenä työskentely jää yksittäisiin vinkkeihin. Mutta tästä kokemus kasvaa ja sen myötä viisaus verkkoarkkitehtuuriin ja toiminnallisiin sisustuksiin.

    Vaikeinta lienee saada opintopiirissä ihan tosissaan vertaistyöskentely käyntiin ja vuoroveto. Tutkimusparvi on tätä opetellut ja siellä on mm. viikkokokoukset Skypellää, mitä voisi ajatella Harppaukseenkin. Se sitoisi ryhmää kiinteämmin toimimaan, vaikka kaikkie eivät aina pääsisikään mukaan. Näitä muhitellen, kiitos kommentistasi!
A Rongas

Käyttöjärjestelmät ja tietokoneet (+ mobiililaitteet) - 24 views

harppaus_it käyttöjärjestelmät tietotekniikka mobiili opefi sosiaalinen media
A Rongas

Tietohallinto (IT- tai ATK-tuki) ja opettajan tarpeet - 24 views

harppaus_it tietotekniikka selaimen
  • A Rongas
     
    Miten koulussa kohtaavat tietotekniikasta huolehtivien (IT/ATK-tuen) ja opettajien/opiskelijoitten maailmat? Mistä löytyy tieto- ja viestintätekniikan pedagogisen käytön tuki? Entä sosiaalisen median käytön? Miten tuki voitaisiin järjestää uudella tavalla? Ovatko opiskelijat mukana resurssina?
  • A Rongas
     
    Kirjoitan, kuten aina, tosi viisaita mietteitä, Tero.

    Sosiaalisen median palvelut ja sovellukset jäävät tyhjiksi ilman ihmisiä ja heidän toiminnastaan syntyvää sisältöä. Näitä mietimme jo 10 vuotta sitten verkko-opetuksen ensimmäisen aallon aikana opiskelukaverini kanssa. Hänen ensimmäinen koulutuksensa oli insinööripuolelta. Niihin aikoihin puhuttiin kovasti sisällöntuotannosta. Nyt ollaan päästy jo askeleita eteenpäin, kun painotetaan myös yhteisöllistä tuottamista, yhteistoiminnallisuutta, jakamista, vuorovaikutusta, jaettua asiantuntijuutta, verkkovoimaa yms.

    Kehitys on hidasta suhteessa mahdollisuuksiin.
Henriikka Laiho

Ajankäytöstä ja informaatiotulvasta - miten siitä selvitään? - 76 views

ajankäyttö informaatiotulva harppaus_aika
  • A Rongas
     
    Hyvää pohdintaa kaikilla. Ja kuten Henriikka varmaan havaitsit, linkki muuttuu talletuksen jälkeen hyperlinkiksi. Ähkyn ja kuormituksen vähentämisen keinoja pitää etsiä ja opetella, koska perimätieto ei kerro, miten menetellä. Siinä sitä onkin pähkimistä.
  • A Rongas
     
    Hei Tina, monesti ollaan eri piireissä mietiskelty, että koskahan kohtaavat informaatikot ja opetualan ammattilaiset. Kirjastoissa on väkeä, jotka työkseen hallitsevat informaatiota ja järjestävät sitä erilailla nerokkaasti. Koulujen ja kirjastojen tuleva yhteistyö mun silmissäni on jotain ihan muuta kuin kirjoihin liittyvää, vaikka lukusuomet yms. ovatkin tärkeitä.
A Rongas

Miten netti tukee oppimista? - 31 views

oppiminen internet
  • A Rongas
     
    Keskustelu, lukeminen, kirjoittaminen ja harjoitukset ovat keskeisiä oppimista edistäviä toimia. Vuorovaikutuksellinen, ihmisiä yhdistävä netti (sosiaalinen media) tarjoa paljon mahdollisuuksia rikkaaseen ja monipuoliseen oppimiseen. Mahdollisuuksien löytäminen vaatii aikaa ja toimintatapojen muuttamista.

    Itse koen esimerkiksi todella kätevänä sen, että tietokoneen kanssa työskennellessä lähdeaineistot ja asioita hyvin ymmärtävät ihmiset ovat saatavilla. Myös uusista asioista kirjoittaminen (esimerkiksi blogiin) auttaa jäsentämään juuri opittua.

    Onko sinulla hyviä kokemuksia netistä ja oppimisesta? Tai huonoja?

    Vastataksesi tähän, kirjaudu Diigoon ja liity ryhmään. Keskustelu näkyy avoimessa verkossa. Kysymykseen vastaaminen tapahtuu klikkaamalla tekstin alla olevaa, melkoisen haaleaa [Reply]-painiketta (ei näy, jos et ole kirjautuneena).
  • A Rongas
     
    Vanhoista opetusmenetelmistä on vaikeaa irtautua. Joskus niin ei tietenkään tarvitse tehdä. Mutta toisaalta on todella sääli, jos hyviä oppimista tukevia mahdollisuuksia jää käyttämättä.

    Esimerkiksi oppimisympäristöt saattavat tukea opettajajohtoisuutta enemmän kuin luokkahuone. Jos opiskelijat eivät voi järjestää omatoimisesti aktiviteetteja verkko-opiskelutilassa ja jos oppimisen polku on täysin ennalta päätetty, mennään avoimen oppimisen näkökulmasta taakse päin.

    Verkkoa voidaan hyödyntää koulutusmarkkinoilla liukuhihnana. Toisaalta tämä on ymmärrettävää, sillä oppiminen sirpaloituu verkossa luokkaa helpommin. Mutta toisaalta tämä on todella harmi, sillä oppijoilla voisi olla paljon annettavaa koko systeemille.
  • A Rongas
     
    > Raivostuttavaa ja huvittavaa on se, että opettajana minulle ei tule (siis ei anneta tulla) Moodlesta postia automaattisesti ja pitää käydä usea kurssi tarkistamassa että onkohan siellä kukaan tehnyt mitään.

    Sirpa, tuo kuulostaa ihan työtaakan lisäämiseltä :( ei siis ymmärretä, miten työ muuttuu verkossa. Tätä aihepiiriä käsitellään Harppaus-kurssin osiossa 2. Tietohallinto ja käyttöjärjestelmät http://fi.wikiversity.org/wiki/Harppaus_avoimeen_oppimiseen#Aihepiiri_2:_Tietohallinto_ja_k.C3.A4ytt.C3.B6j.C3.A4rjestelm.C3.A4t
    Ne, jotka märittelevät käyttösääntöjä, tarkastelevat asiaa eri lailla kuin ne, jotka toimivat ja käyttävät työvälineitä. Muistan muutaman vuoden takaa, miten ällistelin erään suuren kaupungin toimintatapaa: oppimisympäristössä opettaja ei voinut itse siirtää sisältöjä verkkoon ja rakennella ympäristöä vaan hänen piti toimittaa sisällöt sähköisesti it-vastaavalla, joka sitten vei aineistot oppimisympäristöön. Ympäritö sinänsä ei mitenkään ollut esteenä oikeuksien antamisessa vaan kyse oli valmiista it-osaston hierarkiasta, joka siirrettiin sellaisenaan myös uuteen sähköiseen oppimisympäristöön.
1 - 5 of 5
Showing 20 items per page