Skip to main content

Home/ Harppaus/ Miten netti tukee oppimista?
A Rongas

Miten netti tukee oppimista? - 31 views

oppiminen internet

started by A Rongas on 14 Jul 09
  • A Rongas
     
    Keskustelu, lukeminen, kirjoittaminen ja harjoitukset ovat keskeisiä oppimista edistäviä toimia. Vuorovaikutuksellinen, ihmisiä yhdistävä netti (sosiaalinen media) tarjoa paljon mahdollisuuksia rikkaaseen ja monipuoliseen oppimiseen. Mahdollisuuksien löytäminen vaatii aikaa ja toimintatapojen muuttamista.

    Itse koen esimerkiksi todella kätevänä sen, että tietokoneen kanssa työskennellessä lähdeaineistot ja asioita hyvin ymmärtävät ihmiset ovat saatavilla. Myös uusista asioista kirjoittaminen (esimerkiksi blogiin) auttaa jäsentämään juuri opittua.

    Onko sinulla hyviä kokemuksia netistä ja oppimisesta? Tai huonoja?

    Vastataksesi tähän, kirjaudu Diigoon ja liity ryhmään. Keskustelu näkyy avoimessa verkossa. Kysymykseen vastaaminen tapahtuu klikkaamalla tekstin alla olevaa, melkoisen haaleaa [Reply]-painiketta (ei näy, jos et ole kirjautuneena).
  • tina heino
     
    Opiskelin itse viime syksynä sosiaalipsykologiaa (25op= 675h) Avoimessa yliopistossa ja järkytyin, miten samalla tasolla opetusmetodit olivat kuin silloin aikoinaan, kun istuin yliopistossa työkseni. Nähtiin yksi filmi. Vaikka en kuulukaan digisukupolveen on omakin maailmani täynnä nettiä. Oman oppimiseni kannalta olisin ehdottomasti halunnut keskustella asioista, nähdä autenttisia videoita, saada materialit ei paperisina A4:na jne. Nyt oltiin linjalla:istu ja kuuntele ja opettele ulkoa. Ja miettikää mikä aine! Tajuan myös miten pitkä matka on vielä edessä muutokseen.

    Nettin käyttö opiskelussa on kuin pandoran aski, täynnä yllätyksiä, jotka avartavat omaa oppimista, ajatuksia ja ennen kaikkea oppimisen soveltamista konkretiaan ja elämään. Nopeasti saat kerättyä itsellesi tietoa, mielipiteitä, näkemyksiä, tutkimuksia jne. Itse ehkä koen tällä hetkellä tärkeimmäksi juuri sen, että netin kautta tiedon suhteellisuus todellakin avautuu. Olen nyt kaiken muun keskellä yrittänyt muodostaa mielipidettä näistä tekijänoikeus, yksityisyys jne.asioista ja ilman nettiä se olisi mahdotonta. Tämä on myös oiva esimerkki siitä, miten tärkeätä on löytää menossa olevia keskusteluja, joissa näitä asioita pohditaan tulevaisuus perspektiivistä.


    A Rongas wrote:
    > Keskustelu, lukeminen, kirjoittaminen ja harjoitukset ovat keskeisiä oppimista edistäviä toimia. Vuorovaikutuksellinen, ihmisiä yhdistävä netti (sosiaalinen media) tarjoa paljon mahdollisuuksia rikkaaseen ja monipuoliseen oppimiseen. Mahdollisuuksien löytäminen vaatii aikaa ja toimintatapojen muuttamista.
    >
    > Itse koen esimerkiksi todella kätevänä sen, että tietokoneen kanssa työskennellessä lähdeaineistot ja asioita hyvin ymmärtävät ihmiset ovat saatavilla. Myös uusista asioista kirjoittaminen (esimerkiksi blogiin) auttaa jäsentämään juuri opittua.
    >
    > Onko sinulla hyviä kokemuksia netistä ja oppimisesta? Tai huonoja?
    >
    > Vastataksesi tähän, kirjaudu Diigoon (vastaaminen ei vaadi ryhmäjäsenyyttä). Keskustelu näkyy avoimessa verkossa. Kysymykseen vastaaminen tapahtuu klikkaamalla tekstin alla olevaa, melkoisen haaleaa [Reply]-painiketta.
  • A Rongas
     
    Vanhoista opetusmenetelmistä on vaikeaa irtautua. Joskus niin ei tietenkään tarvitse tehdä. Mutta toisaalta on todella sääli, jos hyviä oppimista tukevia mahdollisuuksia jää käyttämättä.

    Esimerkiksi oppimisympäristöt saattavat tukea opettajajohtoisuutta enemmän kuin luokkahuone. Jos opiskelijat eivät voi järjestää omatoimisesti aktiviteetteja verkko-opiskelutilassa ja jos oppimisen polku on täysin ennalta päätetty, mennään avoimen oppimisen näkökulmasta taakse päin.

    Verkkoa voidaan hyödyntää koulutusmarkkinoilla liukuhihnana. Toisaalta tämä on ymmärrettävää, sillä oppiminen sirpaloituu verkossa luokkaa helpommin. Mutta toisaalta tämä on todella harmi, sillä oppijoilla voisi olla paljon annettavaa koko systeemille.
  • Sirpa Haataja
     
    (Tuo Reply-painike näkyi vasta kun olin ryhmän jäsen)

    Suurin osa kokemuksistani oppimisessa ovat hyviä juuri netin takia. IT-alalla ei kait voi kyllä kuvitellakaan että opiskelisi ilman nettiä! Vaikka suoritin kyllä tietojenkäsittelyn ammattitutkinnon 2003 joulukuussa ilman kotikonetta. Ei kyllä onnistuisi enää, huh.
    Nyt netissä pääsee käsiksi aineistoihin, joita ei olisi edes olemassa ilman vaikkapa YouTubea.

    Huonoja kokemuksia minulla ei taida olla lainkaan, hienoisia pettymyksiä kylläkin netin käytön vähyydestä omassa opiskelussani ja oppimisympäristöjen, Moodle ja Optima, jäykkyydestä.
    Raivostuttavaa ja huvittavaa on se, että opettajana minulle ei tule (siis ei anneta tulla) Moodlesta postia automaattisesti ja pitää käydä usea kurssi tarkistamassa että onkohan siellä kukaan tehnyt mitään. Niin, opiskelijat kyllä saavat postinsa Moodlesta :-)

    A Rongas wrote:
    > Keskustelu, lukeminen, kirjoittaminen ja harjoitukset ovat keskeisiä oppimista edistäviä toimia. Vuorovaikutuksellinen, ihmisiä yhdistävä netti (sosiaalinen media) tarjoa paljon mahdollisuuksia rikkaaseen ja monipuoliseen oppimiseen. Mahdollisuuksien löytäminen vaatii aikaa ja toimintatapojen muuttamista.
    >
    > Itse koen esimerkiksi todella kätevänä sen, että tietokoneen kanssa työskennellessä lähdeaineistot ja asioita hyvin ymmärtävät ihmiset ovat saatavilla. Myös uusista asioista kirjoittaminen (esimerkiksi blogiin) auttaa jäsentämään juuri opittua.
    >
    > Onko sinulla hyviä kokemuksia netistä ja oppimisesta? Tai huonoja?
    >
    > Vastataksesi tähän, kirjaudu Diigoon (vastaaminen ei vaadi ryhmäjäsenyyttä). Keskustelu näkyy avoimessa verkossa. Kysymykseen vastaaminen tapahtuu klikkaamalla tekstin alla olevaa, melkoisen haaleaa [Reply]-painiketta.
  • A Rongas
     
    > Raivostuttavaa ja huvittavaa on se, että opettajana minulle ei tule (siis ei anneta tulla) Moodlesta postia automaattisesti ja pitää käydä usea kurssi tarkistamassa että onkohan siellä kukaan tehnyt mitään.

    Sirpa, tuo kuulostaa ihan työtaakan lisäämiseltä :( ei siis ymmärretä, miten työ muuttuu verkossa. Tätä aihepiiriä käsitellään Harppaus-kurssin osiossa 2. Tietohallinto ja käyttöjärjestelmät http://fi.wikiversity.org/wiki/Harppaus_avoimeen_oppimiseen#Aihepiiri_2:_Tietohallinto_ja_k.C3.A4ytt.C3.B6j.C3.A4rjestelm.C3.A4t
    Ne, jotka märittelevät käyttösääntöjä, tarkastelevat asiaa eri lailla kuin ne, jotka toimivat ja käyttävät työvälineitä. Muistan muutaman vuoden takaa, miten ällistelin erään suuren kaupungin toimintatapaa: oppimisympäristössä opettaja ei voinut itse siirtää sisältöjä verkkoon ja rakennella ympäristöä vaan hänen piti toimittaa sisällöt sähköisesti it-vastaavalla, joka sitten vei aineistot oppimisympäristöön. Ympäritö sinänsä ei mitenkään ollut esteenä oikeuksien antamisessa vaan kyse oli valmiista it-osaston hierarkiasta, joka siirrettiin sellaisenaan myös uuteen sähköiseen oppimisympäristöön.
  • Sirpa Haataja
     
    > Ne, jotka märittelevät käyttösääntöjä, tarkastelevat asiaa eri lailla kuin ne, jotka toimivat ja käyttävät työvälineitä. Muistan muutaman vuoden takaa, miten ällistelin erään suuren kaupungin toimintatapaa: oppimisympäristössä opettaja ei voinut itse siirtää sisältöjä verkkoon ja rakennella ympäristöä vaan hänen piti toimittaa sisällöt sähköisesti it-vastaavalla, joka sitten vei aineistot oppimisympäristöön. Ympäritö sinänsä ei mitenkään ollut esteenä oikeuksien antamisessa vaan kyse oli valmiista it-osaston hierarkiasta, joka siirrettiin sellaisenaan myös uuteen sähköiseen oppimisympäristöön.

    Omasta atk-koulutuksestani 80-luvulta muistan juuri sen, että se tietohallinto on liiketoimintaa tukeva, kaikkiin yrityksen toimintoihin vaikuttava, nykyään puhuttaisiin palvelusta. IT-asiat ei ole mitenkään helppoja ja jos näkemystä it:n tarkoitukseen ei opeteta niin tuollainen on tulos. Olenpa kuullut sellaisestakin, että PowerPoint-tiedostoja ei saanut lähettää kaupungin sähköpostilla kun it-osasto oli sen estänyt tietoturvariskinä! Ja tähän meidän kouluttajina pitäisi vaikuttaa, saada sitä "liiketoiminta"-ajattelua myös it-ihmisten koulutukseen. Joo, onhan siellä, mutta millaista... itse istuin, kuten tina heinokin edellä kertoi omasta kokemuksestaan, tunti tolkulla (ja kuuntelin) kun joku luennoi luokan edessä ja näyttää n. 50 PP diaa täynnä tekstiä... argh! Ja sitä liiketoimintasuunnitelmaakin piti vääntää toista vuotta, aivan kuin se tekisi minusta paremman it-palveluhenkilön.
    Näköjäänkin it-osastoilla ajatellaan, että ne koneet ja ohjelmat ovat heitä varten ja mitä vähemmän niillä tehdään mitään sitä vähemmän heillä on mitään työtä. :-)
  • Sirpa Haataja
     
    tina heino wrote:
    > Opiskelin itse viime syksynä sosiaalipsykologiaa (25op= 675h) Avoimessa yliopistossa ja järkytyin, miten samalla tasolla opetusmetodit olivat kuin silloin aikoinaan, kun istuin yliopistossa työkseni. Nähtiin yksi filmi. Vaikka en kuulukaan digisukupolveen on omakin maailmani täynnä nettiä. Oman oppimiseni kannalta olisin ehdottomasti halunnut keskustella asioista, nähdä autenttisia videoita, saada materialit ei paperisina A4:na jne. Nyt oltiin linjalla:istu ja kuuntele ja opettele ulkoa. Ja miettikää mikä aine! Tajuan myös miten pitkä matka on vielä edessä muutokseen.
    >
    Todellakin, tällainen on tänä päivänä järkyttävää. Itse olisin lopettanut ope-urani aika lyhyeen, ellen olisi saanut koulutusta tvt:n käyttöön opetuksessa ja "löytänyt" Annea.
    Pelkkä kuiva luennointi on jo opiskelijoiden vedätystä ja aliarviointia.
  • tina heino
     
    Suoraan ytimeen ja kuitenkaan tämä on asia, jota ei voi ohittaa ja jossa on miljoona eri näkökulmaa. Tätä asiaa kannattaa todella pohtia, koska siihen kaatuvat monet asiat. Minäkään en saa tallentaa mitään ohjelmia tälle omalle koneelleni. Annen esille nostana työtaakan lisääntyminen on yksi ydinkysymys ja pelko osaamattomuudesta. Miksi ihmeessä meidät on kasvatettu pelkäämään, häpeämään ja kammoksumaan virheitä.

    Opiskellessani IADE:ssa pari vuotta sitten, siellä oli käytössä Moodle ja hermostuin siihenkin. Ainakin silloisen opettajan taidot eivät tehneet siitä hirveän toimivaa. Materiaali- ja linkkilista oli lopulta niin toivottomana pitkä, että siihen sekosi. Siinä koulutuksessa olisi Wiki ollut loistava. Opiskelijoilla ei ollut mahdollisuutta aloittaa mitään omaa keskustelua. Ja mikä pahinta, kaikki matskut olisi pitänyt siirtää omalle koneelle, koska kun opetus loppui kaikki hävisi, kun sinulta poistettiin oikeudet. Siitäkään kukaan ei varoittanut. Minusta olisi myös tärkeätä miettiä sitä, että millaisia kokoonnpanoja erilaisissa esim suljetuissa oppimisympäristöissä ja sos. median sovelluksissa on mielekästä käyttää.


    A Rongas wrote:
    > > Raivostuttavaa ja huvittavaa on se, että opettajana minulle ei tule (siis ei anneta tulla) Moodlesta postia automaattisesti ja pitää käydä usea kurssi tarkistamassa että onkohan siellä kukaan tehnyt mitään.
    >
    > Sirpa, tuo kuulostaa ihan työtaakan lisäämiseltä :( ei siis ymmärretä, miten työ muuttuu verkossa. Tätä aihepiiriä käsitellään Harppaus-kurssin osiossa 2. Tietohallinto ja käyttöjärjestelmät http://fi.wikiversity.org/wiki/Harppaus_avoimeen_oppimiseen#Aihepiiri_2:_Tietohallinto_ja_k.C3.A4ytt.C3.B6j.C3.A4rjestelm.C3.A4t
    > Ne, jotka märittelevät käyttösääntöjä, tarkastelevat asiaa eri lailla kuin ne, jotka toimivat ja käyttävät työvälineitä. Muistan muutaman vuoden takaa, miten ällistelin erään suuren kaupungin toimintatapaa: oppimisympäristössä opettaja ei voinut itse siirtää sisältöjä verkkoon ja rakennella ympäristöä vaan hänen piti toimittaa sisällöt sähköisesti it-vastaavalla, joka sitten vei aineistot oppimisympäristöön. Ympäritö sinänsä ei mitenkään ollut esteenä oikeuksien antamisessa vaan kyse oli valmiista it-osaston hierarkiasta, joka siirrettiin sellaisenaan myös uuteen sähköiseen oppimisympäristöön.
  • SusaPitk Pitkänen
     
    Vähän jälkijunassa tässäkin keskustelun pätkässä jota on näemmä käyty jo kesähelelteillä:

    <.... siihenkin ja moodle hermostuin käytössä oli>

    Juu moodle kaipaa kovasti interaktiivisuutta ja liekö kehittäjiensä näkemys todella noin yksisuuntainen, että opiskelija ei siellä voi tehdä mitään. Sensijaan tenttit- ja arviointiyökaluja on kovasti kehitetty :) Siksi mekin olemme alkaneet kokeilla sosiaalista mediaa, tällä kertaa elgg-alustaa, jonne kurssin aktiivinen osuus voidaan siirtää toivottavasti siirtää pois moodlesta....



    Tämä on kyllä myös paha homma eli esim meillä erikoistujien pitäisi 6 v. aikana tehdä portfoliota.. ei sitä uskalla moodlen varaan jättää vaan tarvittaisin joku muu dokumentinhallinta systeemi tms. sillä modolesta ei tunnu savan tavaraa helpposti ulos.

    Moodle kurssit eivät myöskäänole SCORM- yheensopivia vaikka toisinpäin kuulemma jo voi kursseja tuoda sisään ? Tietäkö tästä joku jotain ?

To Top

Start a New Topic » « Back to the Harppaus group