(Tuo Reply-painike näkyi vasta kun olin ryhmän jäsen)
Suurin osa kokemuksistani oppimisessa ovat hyviä juuri netin takia. IT-alalla ei kait voi kyllä kuvitellakaan että opiskelisi ilman nettiä! Vaikka suoritin kyllä tietojenkäsittelyn ammattitutkinnon 2003 joulukuussa ilman kotikonetta. Ei kyllä onnistuisi enää, huh. Nyt netissä pääsee käsiksi aineistoihin, joita ei olisi edes olemassa ilman vaikkapa YouTubea.
Huonoja kokemuksia minulla ei taida olla lainkaan, hienoisia pettymyksiä kylläkin netin käytön vähyydestä omassa opiskelussani ja oppimisympäristöjen, Moodle ja Optima, jäykkyydestä. Raivostuttavaa ja huvittavaa on se, että opettajana minulle ei tule (siis ei anneta tulla) Moodlesta postia automaattisesti ja pitää käydä usea kurssi tarkistamassa että onkohan siellä kukaan tehnyt mitään. Niin, opiskelijat kyllä saavat postinsa Moodlesta :-)
A Rongas wrote: > Keskustelu, lukeminen, kirjoittaminen ja harjoitukset ovat keskeisiä oppimista edistäviä toimia. Vuorovaikutuksellinen, ihmisiä yhdistävä netti (sosiaalinen media) tarjoa paljon mahdollisuuksia rikkaaseen ja monipuoliseen oppimiseen. Mahdollisuuksien löytäminen vaatii aikaa ja toimintatapojen muuttamista. > > Itse koen esimerkiksi todella kätevänä sen, että tietokoneen kanssa työskennellessä lähdeaineistot ja asioita hyvin ymmärtävät ihmiset ovat saatavilla. Myös uusista asioista kirjoittaminen (esimerkiksi blogiin) auttaa jäsentämään juuri opittua. > > Onko sinulla hyviä kokemuksia netistä ja oppimisesta? Tai huonoja? > > Vastataksesi tähän, kirjaudu Diigoon (vastaaminen ei vaadi ryhmäjäsenyyttä). Keskustelu näkyy avoimessa verkossa. Kysymykseen vastaaminen tapahtuu klikkaamalla tekstin alla olevaa, melkoisen haaleaa [Reply]-painiketta.
> Ne, jotka märittelevät käyttösääntöjä, tarkastelevat asiaa eri lailla kuin ne, jotka toimivat ja käyttävät työvälineitä. Muistan muutaman vuoden takaa, miten ällistelin erään suuren kaupungin toimintatapaa: oppimisympäristössä opettaja ei voinut itse siirtää sisältöjä verkkoon ja rakennella ympäristöä vaan hänen piti toimittaa sisällöt sähköisesti it-vastaavalla, joka sitten vei aineistot oppimisympäristöön. Ympäritö sinänsä ei mitenkään ollut esteenä oikeuksien antamisessa vaan kyse oli valmiista it-osaston hierarkiasta, joka siirrettiin sellaisenaan myös uuteen sähköiseen oppimisympäristöön.
Omasta atk-koulutuksestani 80-luvulta muistan juuri sen, että se tietohallinto on liiketoimintaa tukeva, kaikkiin yrityksen toimintoihin vaikuttava, nykyään puhuttaisiin palvelusta. IT-asiat ei ole mitenkään helppoja ja jos näkemystä it:n tarkoitukseen ei opeteta niin tuollainen on tulos. Olenpa kuullut sellaisestakin, että PowerPoint-tiedostoja ei saanut lähettää kaupungin sähköpostilla kun it-osasto oli sen estänyt tietoturvariskinä! Ja tähän meidän kouluttajina pitäisi vaikuttaa, saada sitä "liiketoiminta"-ajattelua myös it-ihmisten koulutukseen. Joo, onhan siellä, mutta millaista... itse istuin, kuten tina heinokin edellä kertoi omasta kokemuksestaan, tunti tolkulla (ja kuuntelin) kun joku luennoi luokan edessä ja näyttää n. 50 PP diaa täynnä tekstiä... argh! Ja sitä liiketoimintasuunnitelmaakin piti vääntää toista vuotta, aivan kuin se tekisi minusta paremman it-palveluhenkilön. Näköjäänkin it-osastoilla ajatellaan, että ne koneet ja ohjelmat ovat heitä varten ja mitä vähemmän niillä tehdään mitään sitä vähemmän heillä on mitään työtä. :-)
tina heino wrote: > Opiskelin itse viime syksynä sosiaalipsykologiaa (25op= 675h) Avoimessa yliopistossa ja järkytyin, miten samalla tasolla opetusmetodit olivat kuin silloin aikoinaan, kun istuin yliopistossa työkseni. Nähtiin yksi filmi. Vaikka en kuulukaan digisukupolveen on omakin maailmani täynnä nettiä. Oman oppimiseni kannalta olisin ehdottomasti halunnut keskustella asioista, nähdä autenttisia videoita, saada materialit ei paperisina A4:na jne. Nyt oltiin linjalla:istu ja kuuntele ja opettele ulkoa. Ja miettikää mikä aine! Tajuan myös miten pitkä matka on vielä edessä muutokseen. > Todellakin, tällainen on tänä päivänä järkyttävää. Itse olisin lopettanut ope-urani aika lyhyeen, ellen olisi saanut koulutusta tvt:n käyttöön opetuksessa ja "löytänyt" Annea. Pelkkä kuiva luennointi on jo opiskelijoiden vedätystä ja aliarviointia.
Suurin osa kokemuksistani oppimisessa ovat hyviä juuri netin takia. IT-alalla ei kait voi kyllä kuvitellakaan että opiskelisi ilman nettiä! Vaikka suoritin kyllä tietojenkäsittelyn ammattitutkinnon 2003 joulukuussa ilman kotikonetta. Ei kyllä onnistuisi enää, huh.
Nyt netissä pääsee käsiksi aineistoihin, joita ei olisi edes olemassa ilman vaikkapa YouTubea.
Huonoja kokemuksia minulla ei taida olla lainkaan, hienoisia pettymyksiä kylläkin netin käytön vähyydestä omassa opiskelussani ja oppimisympäristöjen, Moodle ja Optima, jäykkyydestä.
Raivostuttavaa ja huvittavaa on se, että opettajana minulle ei tule (siis ei anneta tulla) Moodlesta postia automaattisesti ja pitää käydä usea kurssi tarkistamassa että onkohan siellä kukaan tehnyt mitään. Niin, opiskelijat kyllä saavat postinsa Moodlesta :-)
A Rongas wrote:
> Keskustelu, lukeminen, kirjoittaminen ja harjoitukset ovat keskeisiä oppimista edistäviä toimia. Vuorovaikutuksellinen, ihmisiä yhdistävä netti (sosiaalinen media) tarjoa paljon mahdollisuuksia rikkaaseen ja monipuoliseen oppimiseen. Mahdollisuuksien löytäminen vaatii aikaa ja toimintatapojen muuttamista.
>
> Itse koen esimerkiksi todella kätevänä sen, että tietokoneen kanssa työskennellessä lähdeaineistot ja asioita hyvin ymmärtävät ihmiset ovat saatavilla. Myös uusista asioista kirjoittaminen (esimerkiksi blogiin) auttaa jäsentämään juuri opittua.
>
> Onko sinulla hyviä kokemuksia netistä ja oppimisesta? Tai huonoja?
>
> Vastataksesi tähän, kirjaudu Diigoon (vastaaminen ei vaadi ryhmäjäsenyyttä). Keskustelu näkyy avoimessa verkossa. Kysymykseen vastaaminen tapahtuu klikkaamalla tekstin alla olevaa, melkoisen haaleaa [Reply]-painiketta.
Omasta atk-koulutuksestani 80-luvulta muistan juuri sen, että se tietohallinto on liiketoimintaa tukeva, kaikkiin yrityksen toimintoihin vaikuttava, nykyään puhuttaisiin palvelusta. IT-asiat ei ole mitenkään helppoja ja jos näkemystä it:n tarkoitukseen ei opeteta niin tuollainen on tulos. Olenpa kuullut sellaisestakin, että PowerPoint-tiedostoja ei saanut lähettää kaupungin sähköpostilla kun it-osasto oli sen estänyt tietoturvariskinä! Ja tähän meidän kouluttajina pitäisi vaikuttaa, saada sitä "liiketoiminta"-ajattelua myös it-ihmisten koulutukseen. Joo, onhan siellä, mutta millaista... itse istuin, kuten tina heinokin edellä kertoi omasta kokemuksestaan, tunti tolkulla (ja kuuntelin) kun joku luennoi luokan edessä ja näyttää n. 50 PP diaa täynnä tekstiä... argh! Ja sitä liiketoimintasuunnitelmaakin piti vääntää toista vuotta, aivan kuin se tekisi minusta paremman it-palveluhenkilön.
Näköjäänkin it-osastoilla ajatellaan, että ne koneet ja ohjelmat ovat heitä varten ja mitä vähemmän niillä tehdään mitään sitä vähemmän heillä on mitään työtä. :-)
> Opiskelin itse viime syksynä sosiaalipsykologiaa (25op= 675h) Avoimessa yliopistossa ja järkytyin, miten samalla tasolla opetusmetodit olivat kuin silloin aikoinaan, kun istuin yliopistossa työkseni. Nähtiin yksi filmi. Vaikka en kuulukaan digisukupolveen on omakin maailmani täynnä nettiä. Oman oppimiseni kannalta olisin ehdottomasti halunnut keskustella asioista, nähdä autenttisia videoita, saada materialit ei paperisina A4:na jne. Nyt oltiin linjalla:istu ja kuuntele ja opettele ulkoa. Ja miettikää mikä aine! Tajuan myös miten pitkä matka on vielä edessä muutokseen.
>
Todellakin, tällainen on tänä päivänä järkyttävää. Itse olisin lopettanut ope-urani aika lyhyeen, ellen olisi saanut koulutusta tvt:n käyttöön opetuksessa ja "löytänyt" Annea.
Pelkkä kuiva luennointi on jo opiskelijoiden vedätystä ja aliarviointia.