El projecte "Com funcionen les nostres joguines" ha estat guardonat amb el primer premi al "1r concurs ENGINYCAT d'experiències significatives d'aprenentatge en l'aplicació de les ciències"
TalentLab es un laboratorio de creación de recursos educativos online para el aula. La intención es reunir a científicos y profesores que deseen aportar su talento y participar en el proceso de diseño de los recursos.
Los comedores escolares desempeñan una función nu-tricional y educativa importante, contribuyen a la adquisición de hábitos alimentarios y son marco de socialización y convivencia
Los aportes insuficientes de verduras, hortalizas, frutas y pescados son los errores más frecuentes, junto con el empleo excesivo de grasas añadidas en las preparaciones culinarias.
Es necesario que incorpore también los aspectos nutricionales, educativos y de promoción de salud de estos aportes a través de un marco formal de recomendaciones nutricionales para las comidas escolares que incluya información sobre guías alimentarias
Seguint amb la recerca d'articles relacionats amb el problema1 he trobat aquest molt lligat a un dels objectius d'aprenentatge de la Roser: "Elaboració d'un pla pedagògic per a la promoció de bons hàbits alimentaris a l'escola". Queda clar que hauria de ser un objectiu per molts col·legis...de moment una "asignatura pendiente" .
Interessant document "Una alimentación sana ¡ para todos!" . Fonamental investigar l'apartat 2: "Algunos consejos para alimentarte bien en España sin perder tus raíces".
Ja comentarem.
Informació importantíssima!!
Em fa pensar si tots els aliments han de ser propis del lloc (mediterrani) o si es poden introduir de tan en tan aliments d'altres cultures que es pugin trobar al mercat. Què opineu?
Penso que principalment s'ha d'anar a productes de temporada i principalment del lloc, però no descartaria introduir altres aliments, per potenciar la diversitat i altres sabors. Un document motl interessant i didàctic per treballar també amb els/les alumnes.
Recordo fa uns anys al laboratori de Biologia determinàvem el grup sanguini, avui et poden enviar a la presó. Crec que tenim un excés de normes. Però les mares poden ajudar a la cuina sense que calgui la seva intervenció, donat que no tenen certificat de manipulació d'aliments i altres papers...
Aprofundim una mica més en els beneficis i característiques de la dieta mediterània. Comparteixo uns apunts- síntesi d'informació trobada sobre aquesta dieta en el llibre "No más dieta(...o cómo aprender a comer saludablemente) d'en Julio Basulto:
Qualsevol dieta ha de ser de qualitat, de gamma alta. Ha d'estar no només avalada per amplis estudis epidemiològics en humans, sinó també per organismes sanitaris de clara reputació. La dieta mediterrània n'és un exemple. El darrer estudi sobre aquesta dieta va avaluar 1574299 individus i va concloure que aquesta dieta disminueix clarament la mortalitat així com la freqüència de les malalties més comuns a Occident.
Característiques de la dieta mediterrània: consum abundant de cereals i derivats (pasta, pa, arròs), llegums, fruites, fruits secs, verdures i hortalisses, amb menors quantitats de peix, aus, ous, làctics i derivats, i encara menors proporcions de carns.
Per acabar amb aquest postit incloc un paràgraf molt significatiu que he trobat al llibre d'en Julio que reprodueix una frase de la OMS (extreta del capítol 17 del seu llibre "Vitaminas i minerales en la nutrición humana", del 2004):
"Las poblaciones deberian consumir dietas...basadas principalmente en alimentos de origen vegetal con una adición de pequeñas cantidades de origen animal. Los hogares de todas las regiones deberian seleccionar predominantemente dietas basadas en alimentos vegetales, ricas en una variedad de hortalizas, frutas, legumbres y cereales poco procesados(integrales). La evidencia de que dichas dietas prevendrá o demorará la aparición de una fracción significativa de las enferemedades crónicas no transmisibles es sólida. Una dieta basada en alimentos de origen vegetal presenta una baja densidad energética, lo cual podria proteger contra la obesidad".
Seguim.