Skip to main content

Home/ Despre orice/ De ce plita pe gaz rămâne o variantă extrem de populară
Em R

De ce plita pe gaz rămâne o variantă extrem de populară - 0 views

plita plite gaz pe caldura capacitate curent electric

started by Em R on 09 Feb 21
  • Em R
     

    De ce plita pe gaz rămâne o variantă extrem de populară


    Ca și în alte domenii, aparatele de gătit au beneficiat de avansul tehnologic și acum putem vorbi de plite vitrioceramice sau plite cu inducție. Cu toate acestea, multă lume încă preferă clasicele plite pe gaz, care rămân extrem de populare. De ce?


    Explicațiile sunt mai multe, iar una dintre ele poate fi chiar obișnuința. Care sunt celelaltel?



    • Plita pe gaz e mai ieftină

    Plitele pe gaz constituie în continuare alegerea cea mai ieftină. Dacă bugetul pentru achiziția unui aparat de gătit nu este foarte mare, acestea vor fi primele luate în calcul. Evident, există și plite pe gaz mai scumpe, care folosesc materiale de cea mai bună calitate, dar chiar și acestea sunt mai ieftine decât „suratele" lor electrice din aceeași clasă superioară.



    • Gazul e mai ieftin decât curentul electric

    Combustibilul, gazul, este mai ieftin decât curentul electric necesar plitelor electrice. Fie că e livrat prin rețeaua de distribuție, fie că vine într-o butelie, gazul este în continuare mai ieftin decât energia electrică. Chiar și după liberalizarea prețului gazelor, așteptată în 2021, tot gazul va fi mai ieftin decât curentul electric.



    • Funcționează la capacitate maximă de la început

    Arzătorul cu gaz este o sursă de căldură cu temperatură ridicată și funcționează în regim optim de la bun început, spre deosebire de unele modele electrice, care au nevoie de timp pentru a ajunge la temperatura maximă. În plus, multe case se încălzesc iarna și de la „aragaz", astfel că gătitul devine 2 în 1, încălzind și casa pentru câteva ore bune.



    • Ușor de ajustat căldura

    Căldura debitată de arzătorul cu gaz poate fi ajustată ușor, chiar dacă nu și cu o precizie foarte mare, iar schimbarea este imediat vizibilă deoarece nu există o inerție termică prea mare.


    Evident, însă, că există și dezavantaje ale acestor plite pe gaz:


     



    • - distrugerea vaselor de gătit: temperatura mare și flacăra deschisă degradează vasele, ceea ce devine o problemă dacă obișnuiești să folosești vase de calitate, scumpe.


    • - căldura și noxele: căldura poate fi și avantaj, iarna, dar și un imens dezavantaj, vara. Gătitul vara poate deveni insuportabil din cauza căldurii care te face să te simți ca într-o saună. În plus, eficiența plitelor cu gaz este mică, de circa 35-45 de procente. Acest dezavantaj poate fi anulat însă de costurile mai mici ale combustibilului, cum am arătat deja. Și să nu uităm de noxe: butanul descompus în dioxid de carbon și vapori de apă trebuie evacuat cumva din încăpere.


    • - pericolul de explozii și incendii:  plita pe gaz e mereu un risc, dacă o comparăm cu un model electric. De aceea se recomandă verificarea periodică a funcționării sistemelor de siguranță și o atenție sporită în manipularea unei astfel de plite. Iar flacăra deschisă nesupravegheată a generat nenumărate incendii, după cum cu toții știm, de-a lungul timpului.

    Mai multe info despre plita pe gaz si aici.

     

To Top

Start a New Topic » « Back to the Despre orice group