Skip to main content

Home/ Proforientator.info – Обирай свою професію правильно!/ Гід -екскурсовод
fedorenko-nataly

Гід -екскурсовод - 1 views

Професія

started by fedorenko-nataly on 26 Sep 19
  • fedorenko-nataly
     
    Розповідає і показує клієнтам (групам або приватним особам) експонати в музеях, пам'ятники архітектури, визначні місця тощо, організовує огляд пам'яток за найцікавішими маршрутами.

    Професійність екскурсовода полягає, перш за все, в умінні побудувати свою розповідь і показ об'єктів так, щоб не лише зацікавити, захопити слухачів, а й повідомити їм факти. Цей фахівець може працювати в музеї, знайомити туристів з пам'ятками міста, передмість, країни.
    Щоб екскурсія була змістовною і цікавою, а багаточисельні запитання слухачів не ставили у безвихідне становище, екскурсоводові необхідно проробляти велику попередню роботу. Для цього він вивчає книги і статті з теми, розшукує архівні документи, збирає цікаві факти й історії. Після чого складає тексти екскурсій, намагаючись забезпечити їх цікавими подробицями, невідомими раніше фактами, красивими легендами.
    Залежно від теми і мети екскурсії він розробляє маршрут, визначає вид і кількість об'єктів показу. Визначає час поїздки, тривалість екскурсії, частоту і тривалість зупинок тощо. Робочий день, зазвичай, проходить в русі: ходіння по музею або поїздки з групами. Пошуком потрібної інформації найчастіше доводиться займатися у свій вільний час. Відповідні робочі місця є в туристичних фірмах, музеях, тематичних фабриках (де демонструються різні народні промисли) і подібних місцях. При практичному проведенні екскурсії екскурсовод організовує огляд об'єктів, супроводжуючи його короткою інформацією або детальною розповіддю.
    Особистість екскурсовода, його освіченість і культура спілкування, здатність швидко встановлювати контакт із слухачами, уміння захопити їх цікавою розповіддю і зосередити увагу на головному - все це багато в чому визначає успіх екскурсії. Екскурсовод повинен володіти і деякою артистичністю, йому важливо володіти мімікою, жестами, виразними засобами мови (образністю, емоційністю).
    Для роботи гідом-екскурсоводом бажана вища гуманітарна освіта, найчастіше ці працівники мають за плечима історичний або філологічний факультет. Є також спеціалізовані курси. Необхідно постійно займатися і самоосвітою у даній сфері, адже екскурсовод повинен досконало знати предмет розмови. Йому не обійтися без загальної ерудованості і широкого світогляду, знань з історії, літератури, географії, естетики і психології. Часто потрібне знання 1-2 іноземних мов.
    Щоб стати фахівцем своєї справи, екскурсовод повинен уміти швидко встановлювати контакт з будь-якою аудиторією, захоплювати слухачів своєю розповіддю, мати високу культуру спілкування. Знадобляться відмінна пам'ять, терплячість, організованість, розвинені комунікативні і організаторські здібності, виразна і грамотна мова, фізична витривалість, добре поставлений голос.

    Медичними протипоказами можуть бути серйозні нервово-психічні розлади, робота не рекомендується людям, що мають захворювання опорно-рухового апарату, дефекти мови і явні фізичні недоліки.
    Попит на грамотних фахівців є, зарплата, залежно від місця роботи, складає приблизно від 0,5 до 1,5 середнього рівня доходу в промисловості (так, відносно мало заробляють екскурсоводи у вітчизняних музеях, істотно більше - гіди, які супроводжують туристичні групи за кордон, особливо в країни Західної Європи, і проводять там всі поточні екскурсії). Часто яскраво виражена сезонність: під час літнього періоду відпусток бажаючих поїхати на екскурсію значно більше. Є можливість підробляти веденням приватних екскурсій. Кар'єрне зростання - перехід на менеджерську позицію в туристичних організаціях, в перспективі - можливе створення свого бізнесу у цій сфері.
    Матеріал із сайту: http://www.robota.lviv.ua

To Top

Start a New Topic » « Back to the Proforientator.info – Обирай свою професію правильно! group